Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
073
Brabant duurzaam
Den Bosch
Duurzaamheid
Empel
Gratis
Nieuws
Onze planeet Aarde
Permacultuur
Ruilhandel
Slideshow
Zonne-energie
Zo zou onze toekomst er uit moeten zien
duurzaamheid moeder aarde

duurzaamheid moeder aardeEr is natuurlijk veel mis met onze huidige manier van omgaan met onze planeet,  Aarde. Het zal uiteindelijk, als we niets veranderen, leiden tot de ondergang van onze prachtige planeet.

Er moet volgens ons heel wat aangepast worden, echt tot in het fundament.

Een van de eerste zaken die aangepast zal moeten worden is het creëren van een echte duurzame samenleving.

Die niet gericht is op kapitalisme maar op samenhorigheid die moet leiden tot een hechte, gelukkige gemeenschap vol met tevreden mensen die echt iets te zeggen hebben hoe de zaken om hun heen aangepakt moeten worden.

Waar iedereen een inkomen heeft, en heel veel zaken gratis of in ieder geval goedkoop zijn met weinig of geen commercie.

Nu is altijd de eerste vraag die opkomt, kunnen wij wel echt duurzaam leven? En het antwoord daarop is ja, dat kan hier volgt een voorbeeld zoals het zou moeten en nu ook al gebeurd.

Anticrisiswapen van Spaans dorp:Utopia

In het kleine dorpje Marinaleda in Andalusië  is men de strijd tegen de werkloosheid aangegaan en die heeft men overwonnen door op een duurzame en eerlijke manier.

Het dorpje telt zo’n 3000 inwoners en samen beheren ze 1200 hectaren grond die ze bewerken. Door de verschillende coöperatieven die het dorp gesticht heeft, heeft bijna iedereen werk. Banken en immobiliën kantoren zijn er niet welkom.

Een derde van de bevolking woont in zelfbouwhuizen, hiervoor krijgen ze de grond en een architect ter beschikking van de gemeente, een paar bouwinstructeurs die richtlijnen geven en kijken of alles goed verloopt. Wanneer het huis af is moeten de bewoners er slechts 15 euro huur per maand voor betalen. Dit is slechts één van de vele voorbeelden die men heeft kunnen verwezenlijken.

Gemeentehuis Marinaleda
Marinaleda is een mooi, vredig dorpje waar de dorpelingen rechtstreeks deelnemen aan de democratie door de buurtvergaderingen bij te wonen en mee te beslissen welke werken er in hun buurt moeten uitgevoerd worden en welke werken er in het dorp voorrang moeten krijgen. Daarna wordt alles besproken en gestemd in een volksvergadering.

Sportcomplex Marinaleda
Het dorp heeft een grote revolutionaire strijd gestreden maar door hun doorzettingsvermogen en het blijven geloven in hun ideaal kunnen ze nu de vruchten plukken van hun werk. En de utopie houdt op, op het moment dat we er zelf niet meer in geloven. Dus er staat ons maar een ding te doen, er in geloven en er voor gaan!

Bron: Tantetuut

Heel Den bosch
april 2, 2013
0

Samenwerking maakt ons sterker.

Spring naar de toolbar