Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
073
Brabant duurzaam
Den Bosch
Duurzaamheid
Empel
Gratis
Nieuws
Onze planeet Aarde
Permacultuur
Ruilhandel
Slideshow
Zonne-energie
Zo zou onze toekomst er uit moeten zien
duurzaamheid moeder aarde

duurzaamheid moeder aardeEr is natuurlijk veel mis met onze huidige manier van omgaan met onze planeet,  Aarde. Het zal uiteindelijk, als we niets veranderen, leiden tot de ondergang van onze prachtige planeet.

Er moet volgens ons heel wat aangepast worden, echt tot in het fundament.

Een van de eerste zaken die aangepast zal moeten worden is het creëren van een echte duurzame samenleving.

Die niet gericht is op kapitalisme maar op samenhorigheid die moet leiden tot een hechte, gelukkige gemeenschap vol met tevreden mensen die echt iets te zeggen hebben hoe de zaken om hun heen aangepakt moeten worden.

Waar iedereen een inkomen heeft, en heel veel zaken gratis of in ieder geval goedkoop zijn met weinig of geen commercie.

Nu is altijd de eerste vraag die opkomt, kunnen wij wel echt duurzaam leven? En het antwoord daarop is ja, dat kan hier volgt een voorbeeld zoals het zou moeten en nu ook al gebeurd.

Anticrisiswapen van Spaans dorp:Utopia

In het kleine dorpje Marinaleda in Andalusië  is men de strijd tegen de werkloosheid aangegaan en die heeft men overwonnen door op een duurzame en eerlijke manier.

Het dorpje telt zo’n 3000 inwoners en samen beheren ze 1200 hectaren grond die ze bewerken. Door de verschillende coöperatieven die het dorp gesticht heeft, heeft bijna iedereen werk. Banken en immobiliën kantoren zijn er niet welkom.

Een derde van de bevolking woont in zelfbouwhuizen, hiervoor krijgen ze de grond en een architect ter beschikking van de gemeente, een paar bouwinstructeurs die richtlijnen geven en kijken of alles goed verloopt. Wanneer het huis af is moeten de bewoners er slechts 15 euro huur per maand voor betalen. Dit is slechts één van de vele voorbeelden die men heeft kunnen verwezenlijken.

Gemeentehuis Marinaleda
Marinaleda is een mooi, vredig dorpje waar de dorpelingen rechtstreeks deelnemen aan de democratie door de buurtvergaderingen bij te wonen en mee te beslissen welke werken er in hun buurt moeten uitgevoerd worden en welke werken er in het dorp voorrang moeten krijgen. Daarna wordt alles besproken en gestemd in een volksvergadering.

Sportcomplex Marinaleda
Het dorp heeft een grote revolutionaire strijd gestreden maar door hun doorzettingsvermogen en het blijven geloven in hun ideaal kunnen ze nu de vruchten plukken van hun werk. En de utopie houdt op, op het moment dat we er zelf niet meer in geloven. Dus er staat ons maar een ding te doen, er in geloven en er voor gaan!

Bron: Tantetuut

Gemeente ‘s-Hertogenbosch helpt sportverenigingen met zonne-energie
zonnepanelen zonne-energie

zonnepanelen zonne-energieDe gemeente ”s-Hertogenbosch wil het gebruik van zonne-energie voor sportverenigingen stimuleren. Er zijn 166 m2 aan zonnecollectoren geplaatst op de daken van de sporthallen Maaspoort, Hazelaar, De Schans, Schutskamp en zwembad Kwekkelstijn.

Deze collectoren zorgen voor warm water in de douches. Dit levert jaarlijks een besparing van 40% op het aardgasverbruik voor warm water. Een juiste stap in de richting van een klimaatneutrale stad.

Sportverenigingen kunnen hun steentje bijdragen aan een klimaatneutrale stad door duurzame energie op te wekken op de daken van hun clubhuizen. De gemeente wil hen stimuleren te investeren en heeft in 2013 daarvoor een kredietfonds van 125.000 euro beschikbaar.

Meer zonne-energie
De gemeente investeert zelf ook in zonne-energie, door de aanleg van zonnepanelen op de daken van het Stadskantoor, de gemeentewerven Poeldonk en Maashoeve, de Afvalstoffendienst heeft al zo’n 5000 m2 aan zonnepanelen.

Uw sportvereniging aanmelden
Meer informatie en aanmelden kan door een mail te sturen naar Kinie Lont van de afdeling milieu.

Empelstroom zonne-energie en energiebesparing
duurzaamheid

duurzaamheidEmpelstroom, samen met je buren een duurzame woning realiseren, over zonne-energie en energiebesparing. De bewoners van Empel gaan met steun van Vereniging ZuidWint en Slimme Buurt een plan ontwikkelen om hun eigen buurt te verduurzamen.

Onder het motto: lokaal, samen en duurzaam energie opwekken en benutten. Gezamenlijk nadenken over een duurzaam Empel.

In eerste instantie zet Empelstroom in op zonne-energie en energiebesparing. Naar voorbeeld van duurzame coöperatieve verenigingen in andere steden.

In Empel gaan de initiatiefnemers hun ideeën en energie bundelen.

Voor meer informatie:
Empelstroom.nl

Spring naar de toolbar