Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Search in posts
Search in pages
Search in groups
Search in users
Search in forums
Filter by Categories
073
Brabant duurzaam
Den Bosch
Duurzaamheid
Empel
Gratis
Nieuws
Onze planeet Aarde
Permacultuur
Ruilhandel
Slideshow
Zonne-energie
Alle Brabantse huizen energieneutraal in 2050
energieneutraal

Alle 800.000 woningen in Brabant moeten in 2050 energieneutraal zijn. Een plan daarvoor hebben de provincie en de 5 grote Brabantse steden (Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Breda en Helmond) deze week naar buiten gebracht. Brabant is hiermee de eerste provincie die deze ambitie uitspreekt.

De kosten voor het energieneutraal maken geschat op 40.000 tot 45.000 euro per huis. Wethouder Berend de Vries van Tilburg noemt het goed voor de werkgelegenheid in Brabant. “De bouw wordt hierdoor gestimuleerd want er komt veel werk voor aannemers.”

Voor particulieren moet er een soort loket komen. “Daar vertel je dan wat voor huis je hebt. Vervolgens krijg je een offerte waarin staat hoe je de woning energieneutraal kan maken”, legt gedeputeerde Johan van den Hout uit. “Je krijgt dan een overzicht welke aannemer je kan inzetten en wie voor jou de verbouwkosten betaalt.”

Even voor de goede orde, momenteel zijn 1 woning in Tilburg en 1 in Den Bosch energieneutraal, er is dus nog wat werk aan de winkel maar 20150 is nog ver weg in 2016. Brabantse huizen energieneutraal.

Energieneutraal

Dat wil zeggen dat het huis evenveel energie produceert als de bewoner gebruikt. Die heeft dus een energienota van 0 euro. De provincie en de 5 steden willen de partijen samenbrengen die al met het project bezig zijn. Daarvoor stellen ze 2 ‘kwartiermakers’ aan. 1e doel is om in de provincie Noord-Brabant 1.000 energieneutrale woningen te bouwen en kennis en technologie te ontwikkelen. Na 2 jaar hopen de ‘aanjagers’ dat bedrijven het project helemaal overnemen.

Goed voor werkgelegenheid

Tilburgse corporaties hebben al berekend dat ze veertig jaar nodig hebben om de investering terug te verdienen. Hoe dat voor particulieren zit, moet nog uitgekristalliseerd worden.
Wethouder Berend de Vries van Tilburg noemt het goed voor de werkgelegenheid in Brabant. “De bouw wordt hierdoor gestimuleerd want er komt veel werk voor aannemers.”

Loket

De prefab-gevels die nodig zijn voor het energieneutraal maken van de huizen zouden in fabrieken gebouwd kunnen worden. Die fabrieken zijn er nog niet. “Hoe mooi zou het zijn als die in Brabant ontstaan?” zegt de Tilburgse wethouder.

Voor particulieren moet er een soort loket komen. “Daar vertel je dan wat voor huis je hebt. Vervolgens krijg je een offerte waarin staat hoe je de woning energieneutraal kan maken”, legt gedeputeerde Johan van den Hout uit. “Je krijgt dan een overzicht welke aannemer je kan inzetten en wie voor jou de verbouwkosten betaalt.”

Energiearmoede

Om de kosten te kunnen betalen moeten nog wel investeerders gevonden worden. De provincie en lokale politiek spelen een aanjagende rol in het proces. “Wij starten het nu op en gaan alle partijen bij elkaar brengen”, aldus Van den Hout. Het gaat dan om bijvoorbeeld aannemers, innovatieve bouwondernemingen, verzekeraars, energiebedrijven en financiers.

De provincie en de vijf grote Brabantse steden willen alle huizen energieneutraal hebben om onder meer energiearmoede tegen te gaan. “Hiermee kun je de woonlasten van mensen beter beheersbaar maken. Er komen steeds meer mensen in de problemen omdat ze naast de huur hun energiekosten niet meer kunnen betalen”, aldus wethouder De Vries.

“Daarbij moeten we af van het gebruik van fossiele brandstoffen als gas want die raken op”, vult de gedeputeerde aan. (Bron Brabantse huizen energieneutraal)

Spring naar de toolbar